A Bimuno®-val már számos humán klinikai vizsgálatot lefolytattak, és fantasztikus eredmények születtek. Eddig a következő hatásait igazolták ezek a vizsgálatok (semmi állatkísérlet vagy in-vitro lombik, mind embereken igazolt):
Emésztés/bélrendszer:
- Már 1 hét után mérhető a bélflóra javulása (a Bifidobacteriumok száma jelentősen nő).
- Nemcsak a „jó” baktériumok számát növeli, hanem ugyanakkor a „rosszakét” csökkenti.
- A legkevésbé gázképző hatású prebiotikus hatású anyag; nem számít FODMAP-nak, és SIBO esetén is alkalmazható, más prebiotikumokkal ellentétben.
- Az utazások során jelentkező rosszulléteket, a külföldi tartózkodás alatti bélfertőzéseket segít megelőzni.
- Hosszútávon alkalmazva segíti a székrekedésre és/vagy hasmenésre való hajlam megszüntetését.
- IBS-es betegek bélflóráját javítja, tüneteiket csökkenti.
Immunrendszer, stressz, testkompozíció/metabolikus szindróma
Körülbelül 30%-kal csökkenti a kortizol stresszhormon szintjét. Fokozza az immunműködést, csökkenti a fertőzések előfordulását még a légutakban is, ugyanis a nyálban és orrváladékban is megnöveli az immunanyagok mennyiségét. A jó bélflóra az ideálisan karcsú testalkat meghatározója, és a metabolikus szindróma mutatója. Elhízott, metabolikus szindrómás emberek testkompozíciója és egyéb metabolikus mutatói a Bimuno® hatására javultak, amit a székletből mért bélflóra-összetétel is tükrözött.
A cikk megírásakor még nem ismertem a Bimuno®-t, nem tudtam, hogy létezik szelektív prebiotikum is. Illetve egy dolgot még pontosítanék a cikkben leírtakban: az ételek jobb, ha csak közepesen fűszeresek, mert minden fűszer és gyógynövény rendelkezik enzim-gátló hatással, ahogyan a kávé, tea, csoki/kakaó és minden flavonoidos, katechines dolog is. Ezeket érdemesebb minimum fél órával étkezés után, vagy minimum 2 órával étkezés előtt fogyasztani inkább.
A Bimuno® Flóra rost-komplexben a Bimuno® kis mennyiségű mikronizált bambuszrosttal van keverve a könnyebb adagolhatóságért, és jól ki is egészíti a Bimuno®-t; a bambuszrost egy „nem karcoló”, azaz kíméletes, nem fermentálódó, nem prebiotikus rost.
A Bimuno® 1 adagja körülbelül annyi laktózt tartalmaz, mint amennyi laktóz egy kanálnyi tejben van. Ez nem sok, és számos visszajelzés alapján a Bimuno® kis laktóztartalma még azoknak sem okoz gondot, akik súlyosan laktózérzékenyek, és más termékekből ennek a laktózmennyiségnek a töredéke is problémát szokott okozni. Létezik egy kutatás azzal kapcsolatosan, hogy a béta-GOS-ok csökkentik a laktózintoleranciát, talán ezzel magyarázható ez a kedvezőbb tapasztalat. Mindenesetre ha valaki erősen laktózérzékeny, a biztonság kedvéért fél-negyed adaggal érdemes kezdenie, és szép lassan növelnie egészre. Akkor se hirtelen növelje, ha nem tapasztal problémát.
A Bimuno® nyomokban tejfehérjét is tartalmaz, de 1 adagjában kevesebbet, mint amennyi fehérje egyetlen csepp tejben van. Ez a kis mennyiség feltehetően még autoimmun eredetű betegségek esetén is elhanyagolható, de ha ilyen problémája vagy extrém tejfehérje érzékenysége van, akkor szintén érdemes csak fél-negyed adaggal kezdeni, és a tüneteinket figyelve szép lassan növelni, és ha bármi kellemetlenséget tapasztalunk, abbahagyni vagy a szedést átmenetileg felfüggeszteni.
A rossz bélflóra mindezen érzékenységek és autoimmunbetegségek jelentős oka gyakran, a Bimuno® pedig pont a bélflóra javításában segít, így a nettó hatás alighanem felülmúlja a nyomokban jelenlévő tejfehérje, illetve kevéske laktóz mennyiségének esetleges negatívumait. Sajnos minden béta-GOS termékben van tejfehérje és laktóz. A Bimuno®-ban van a legkevesebb, 1 adagjában töredékmennyiség más b-GOS-okhoz képest, ez is egy fontos szempont volt a kiválasztásában. Emellett a Bimuno®-alapanyag gyártójával közösen további méréseket végzünk a legyártott tételeken, és mindig a legalacsonyabb tejfehérje-tartalmú tételek vannak számunkra félretéve, ezeket használjuk csak fel a Bimuno® flóra rost-komplex gyártásához. Ezek már szinte detektálhatatlan mennyiséget tartalmaznak.
A prebiotikumok eredeti definíciójuk szerint olyan anyagok, amelyek a bélflórát jó irányba befolyásolják, azaz a számunkra kedvező, „jó”, ún. kommenzális baktériumok számát növelik, míg a káros, „rossz”, ún. opportunista baktériumok számát csökkentik vagy minimum nem növelik. Másképp megfogalmazva, csak a „jó” baktériumok számára jelentenek tápanyagforrást. A prebiotikum kifejezést ennek ellenére még tudományos körökben is általánosan használják azokra az anyagokra, amelyek általában jó hatásúak, mert képesek a számunkra kedvező típusú baktériumokat táplálni, sokszor figyelmen kívül hagyva, hogy a „rossz” baktériumokat is táplálják. A prebiotikumok, s innentől a szót a mára kialakult, nem eredeti értelmében fogom én is használni, úgynevezett szelektivitása változó. Egyes prebiotikumok szelektívebbek a jobb baktériumokra, mások kevésbé, így sok esetben káros baktériumok számára is az azok szaporodásához szükséges tápanyagként szolgálnak.
Arról van tehát szó, hogy akinek eleve jó a bélflórája, azaz sok „jó” baktérium van benne, és kevés „rossz”, azoknál bármilyen prebiotikum alkalmazása jó hatású, és segíti még jobbá tenni a bélflórát, s így az egészségüket. Akiknek viszont nincs igazán jó bélflórájuk, vagy kifejezetten rossz, fontos nagyon megválogatniuk, milyen prebiotikumot alkalmaznak, mert könnyen előfordulhat, hogy az eleve nagyobb arányban jelenlévő „rossz” baktériumokat még jobban felszaporítják, ami a „jók” csökkenéséhez is vezet egyben. Újabban végre elkezdték ezt felismerni, és több humán klinikai vizsgálatot is rendeztek, amelyek igazolták, hogy pl. IBS/IBD és más bélproblémák esetén is a prebiotikus hatású anyagokat tartalmazó élelmiszerek, például a zöldségek és gyümölcsök többségének elkerülésével jelentős javulást lehet elérni mind a tünetek, mind a bélflóra összetételének tekintetében.
Az inulin és a fruktooligoszacharidok (FOS), amelyek a legszélesebb körben használtak és ajánlottak, nem éppen szelektívek, sokféle káros baktérium nagyon jól tud szaporodni rajtuk, és sokaknak is okoznak problémákat.
Az eddigi vizsgálatok alapján az ún. galakto-oligoszacharidok (GOS) csoportjába tartozó „cukrok” tűnnek a legszelektívebbeknek. Ezeknek két fő típusa van: alfa- és béta-GOS-ok. Az alfa-GOS (inulin és FOS mellett sajnos) megtalálható sokféle hüvelyesben, de az alfánál is sokkal szelektívebbek a béta-GOS-hoz tartozóak, amelyek csak tejben találhatóak meg. A béta-GOS-okon belül is sokféle van, s attól függően, hagy milyen baktérium segítségével állítják elő, különböző típusú GOS-ok különböző arányokban keletkeznek. A Bimuno® az egyetlen olyan GOS, amit egy az anyatejben is jelenlévő, és az egészséges bélflóra lényeges összetevőjét alkotó Bifidobaktériummal állítanak elő. Az anyatejben lévő GOS-ok elegye jön így létre. Nem csoda hát, hogy az eddigi vizsgálatok alapján a Bimuno® GOS a hatásos dózisában teljesen szelektívnek látszik. Összegezve tehát, minden prebiotikus hatású anyag közül a béta-GOS-ok a legszelektívebbek, azon belül is a Bimuno®, ami gyakorlatilag tökéletesen szelektív.
Ha belegondolunk, nem is olyan meglepő, hogy a legszelektívebb prebiotikum pont az, ami az anyatejben is a legnagyobb mennyiségben van jelen. A Bimuno®-ban is alkalmazott, anyatejben is jelenlévő baktérium alakítja át az anyatejben lévő laktózt olyan GOS-eleggyé, amilyen a Bimuno®. A csecsemő ugyanis közel steril bélflórával megszületik egy mindenféle baktériumoktól hemzsegő világba; mikor, ha nem ilyenkor a legfontosabb, hogy ne kezdjenek el ott válogatás nélkül megtelepedni és szaporodni? Ebben segít az anyatejben nagy mennyiségben jelenlévő laktoferrin is, de erről majd máskor :) Illetve gyorsan még annyit, hogy egy elementáris diéta vagy ahhoz közeli táplálkozás, kiegészítve Bimunoval® + laktoferrinnel lenne az, ami a leginkább szimulálná azt a folyamatot, ahogyan egy csecsemőnek a bélflórája fölépül, és így 1 hónapon belül lehetne kezelni talán bármilyen bélflóra problémát.
Ha valakinek nem jó a bélflórája, akkor csakis a Bimuno®-t tudom ajánlani. Később, ahogy javul, egyre többféle prebiotikum lesz jó hatással, és egyre többfajta élelmiszer is.
.
.
Tájékoztatás - A törvényi előírásnak megfelelően, szeretnénk az alábbiakra felhívni a figyelmedet vásárlás előtt:
- Az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.
- A www.naturaplaza.hu egy internetes áruház, a weboldalunkon található termékleírások a gyártók, forgalmazók, szállítók, valamint publikus lexikonok, szakkönyvek és folyóiratok információi, ezek tartalmáért áruházunk a felelősséget nem vállalja.
- Betegség esetén, az étrend-kiegészítő szedésével kapcsolatosan, kérd ki szakorvosod tanácsát, véleményét.
- Minden esetben figyelmesen olvasd el a termék csomagolásán lévő, illetve a termékhez mellékelt tájékoztatót! A tájékoztatóban szereplő javasolt mennyiségeket ne lépd túl!
- Az étrend-kiegészítők élelmiszereknek minősülnek és bár kedvező élettani hatással rendelkezhetnek, amely egyénenként eltérő lehet, jelölésük, megjelenítésük, és reklámozásuk során nem engedélyezett a készítményeknek betegséget megelőző vagy gyógyító hatást tulajdonítani, illetve ilyen tulajdonságra utalni.